måndag 31 december 2012

''Barnledigt''


Hej lilla blogg!

Är ledsen att uppdateringen varit så dålig. Men som ni vet så har jag haft krångel med internet samt så har jag ju just köpt en liten valp som har krävt lite tid! (Matte kan inte sluta mysa med honom hrrmm...) Men nu börjar han bli mer och mer hemmastadd och duktigare att bli med till stallet. Så så fort det nu istället sugiga vädret tillåter så hoppas jag komma igång på riktigt med Lucky igen!

Som ni vet så var vi iväg på kurs för Ulrika Frödning. Fick riktigt bra tips där som vi ska jobba med nu under vintern. Ska också satsa på att få bort hans strålröta en gång för alla och fixa hans höft. Han har någon låsning där som jag skulle behöva ta ut någon som kan fixa det. Nu är jag dock tyvärr arbetslös och pank. Så vi får ta ett pytte steg i taget! Men hoppas att hinna med allt nu under 2013!

Har inga roliga nya bilder på Lucky just nu! Väntar dock på fint väder så jag kan fixa en liten vinter shoot med honom ;) Vi får hålla tummarna för det! Men ni kan få se lite nya mys bilder på lille Yosh istället!






lördag 15 december 2012

Bus och lek kring hästaben!

Idag så åkte jag och Yoshi till stallet för att göra alla de dagliga sysslorna. Hade tänkt rida ut eller ta en promenad med Lucky men det toksnöade så hade verkligen inte blivit en njutbar tur! Så istället roade jag mig med att kolla på när Yoshi lekte med min stallvärds stora labrador Robban. Yoshi tyckte han var lite läskig först, men sen var det fullt ös! Nu ligger lillen rätt däckad här på golvet och jag tänker mysa framför brasan en stund!
Ha en fin dag därute! 

 

fredag 14 december 2012

AR Lektion!


Yes igår så var jag och Lucky äntligen iväg på vår allra första AR / CR lektion ( akademisk ridning / Centrerad ridning) för Ulrika Fröding. Och det gick superbra för att vara första gången! Lucky blev lite svettig och nervös efter transport färden och sen att komma till ett nytt ställe, men jag kunde rida honom rätt in i ridhuset utan problem, trots att det var första gången han var i ett sådant. 

Han lyssnade uppmärksamt på mig och verkade tycka att det var rätt roligt också. Vi tränade på att lära honom böja sig på rätt sätt och han förstod snabbt vad det va jag ville. Va så skönt att äntligen få lite hjälp och tips! Nu ska vi träna hela vintern på det här, samt på att trava hehe då jag verkligen inte kan det! jag skumpar och slängs hit och dit, tappar stigbyglar och kör tårna rakt ner. Kroppskontrolls träning får det bli! Så får vi dra igång med flera lektioner och träningar framåt våren när väglaget känns lite tryggare att dra transport på.

Här kommer några bilder från träningen. Det blev inte så många, men hoppas att få ut någon som kan fotografera mig och Lucky snart ute i snön!





fredag 30 november 2012

Yrväder


Idag så verkade vädret ha en rejäl beslutsångest. Först så snöade det på förmiddagen och va fint och mysigt, sen mitt på dagen så regnade det och nu snöar det igen! Suck... jaja hoppas att det iaf börjar gå mot kallare tider nu!

Idag så hade jag tänkt rida, men det regnade så jag satte på honom hans nybroddade boots istället för att testa   dem ute på ängen och longera lite. Sen släppte jag honom lös och vi lekte och busade runt med klickerträning en stund.Får se om det är bättre väder i morgon så man kanske kan rida då och jobba honom lite mer.



Dreams coming true.


Ja det händer verkligen stora saker i mitt liv nu. Hittat drömhästen, drömpojkvännen & drömhuset. Nu fattades egentligen bara en sak...

Och denne ska vi åka och hämta på lördag! Nämligen världens goaste lilla VALP!
Ever Blue Rapsody!


snö!


Ja nu har äntligen kylan börjat smyga sig på. Samt även lite snö. Hoppas det håller i sig! Igår red jag gutten ute på ängen och tränade böjningar och skänkelvikningar. Och måste medge att detta går så jädra mycket lättare nu sen vi börjadade med bett. Han förstår mig mycket bättre och jag behöver bara ge små små signaler.

Jag känner också att jag har mer kontroll nu när han börjar protestera eller blir över pigg. Som igår när det var första gången jag egentlien verkligen jobbade honom på riktigt så blev det väl lite jobbigt åt honom. Men det va inga som helst problem att korrigera honom och fortsätta.

Och jag som annars kan bli lite rädd när han börjar slänga sig å ska hem till stallet, bara skrattade åt honom och satt bara lugnt, gav honom en paus och sen var det bara att fortsätta. Men någe trav jobb blev det inte när han va så pigg. Får se om jag vågar det idag istället då kanske : )
Bifogar en megakass bild från innan ridturen och en lite finare instagram fixad från hagen : )





lördag 24 november 2012

Lortgris eller häst?


Ja idag undrade jag verkligen va det var för djur jag hade ute i hagen. Lera från topp till tå! Men det va bara mysigt att få ta in honom i stallgången, slå på radion och ge honom en ordentlig omgång med ryktborsten!

Efter det så gav vi oss ut på en kort liten skritt tur för att kolla upp lite olika ridvägar. Fick hoppa av och leda honom ibland då det va mycket nytt och lite läskigt! Men på tillbakavägen kunde jag hoppa upp och rida igen utan problem då knatade han på utan att bry sig det minsta. När mamma visat att det va säkert först!

Har även broddat klart hans boots nu och lagt i sulor. Så nu är vi redo för kylan! Om de nu kommer någon vill säga... Har fixat en app för bloggen på mobilen nu också så förhoppningsvis går de nu att slänga upp mer bilder igen. Så slänger med ett par bilder från idag!





onsdag 21 november 2012

Grey days



Usch nu börjar jag verkligen lessna på detta blöta, leriga, gråa och rent utsagt döda väder  Längtar faktiskt efter lite frisk bitande kyla i kinderna och knastrande snö under fot & hov. Har inte haft någon större lust att göra annat än att bara åka till stallet och borsta av Lucky i två dar nu.

I morgon så funderar jag dock på att ändå ge mig ut på en lite ridtur. Eller om det regnar så åtminstonde en promenad för både jag och Lucky behöver röra på oss och komma i någorlunda form inför en träning jag anmält oss till!

Har anmält mig och Lucky till en akademisk ridlektion för Ulrika Fröding. Hoppas få med mig någon som kan fota lite då! Kursen är den 13 december, så skulle behöva rida en del innan dess och fräscha upp mina och Luckys kunskaper lite.

Internet krånglar ännu här hemma.. så jädra typiskt när man vill satsa på bloggen igen! Får hoppas ni kan stå ut ett tag till med lite tråkiga inlägg. Så får vi hålla tummar och tår att det snart ska fungera som det ska igen.



måndag 19 november 2012

.



Idag blev det då lite bett utprovning för gutt! Vi testade ett odelat rakt bett. Var lite orolig inför att tränsa honom. Hade nån undermedveten skräck att han skulle hata mig! Men han tog bettet lugnt och villigt. Var ju förstås lite ovant med efter en stund verkade han inte bry sig. Då kopplade jag på mina långa tyglar och vi lörde ett pass upp och ner för vägen upp till stallet.

Och jädrar vilken skillnad på häst! Så fort jag började driva på lite mer så samlade han sig direkt. Det har han inte gjort med något av våra bettlösa alternativ. Han var lättare att böja och verkade allmänt förstå mina signaler mycket lättare och med endast mjuka tygeltag.

Så från och med nu ska jag börja använda bett när vi ska träna seriöst. Och varva med bettlöst när vi ska göra nått slappare. Sen är ju förstås målet att kunna köra rent bettlöst igen!

Jag tog lite kort med mobilen, men just nu så kan jag bara blogga från mobilen då vi just flyttat och vi har inget internet i Lyan ännu! Och tyvärr så krånglar bilduppladdingen. Men hoppas att kunna fixa det så snart som möjligt.


söndag 18 november 2012

Sunday


Blev inge bett utprovning idag! Hade för mycket andra ärendet att åka runt och fixa idag. Så jag åkte bara till stallet och gjorde mina dagliga sysslor samt plockade av täcket och borstade av Lucky. Blev väldigt glad när jag såg att han och Gimmie stod tätt ihop och åt tillsammans. Samt att gimmie försökte brunsta lite för Lucky och han inte brydde sig ett dugg! Wiho :D Var ju rädd att dom inte skulle kunna gå ihop på grund av att Lucky blev kastrerad så sent. Han kunde ju inte gå ihop med mitt minishettis sto jag hade ett tag. Fick tyvärr sälja henne.



Men nu har Lucky fått en ''ört'' som heter munkpeppar i några veckor. Och som verkar ha hjälpt nått mirakulöst! 

Just nu så sitter jag hemma hos några bekanta som ska hjälpa mig att borra hål i Luckys boots så jag kan skruva i broddar inför vintern. Sen ska jag åka till min mamma och hämta lite saker till min å sambons nya lya! Är så himla roligt att inreda och göra fint!

Vi får se om jag hinner prova bett på gubben i morgon istället. Blir nog ett långa tyglar pass då för att prova ut. Hoppas han inte han blir allt för sur på mig!


Lucky och jag under ett långa tyglar pass förra vintern! : )



lördag 17 november 2012

Klick väder


Idag så var det riktigt tråkigt väder. Men är det något ovanligt denna höst? Nu längtar jag faktiskt efter ett lagom tjockt lager med fin snö. Tror jag att hästarna gör också. Och få slippa all denna jädra lera!

Tog in Lucky i stallet och pysslade om honom idag. Han verkar ha funnit sig riktigt fint i nya stallet nu för han stod nu lugnt och avslappnat i stallgången medan jag pysslade. Han har annars varit lite trampig och orolig. Tror han ville sköta sig lite extra idag också när han va lite dum igår. Red nämligen ut igår och han blev lite väl het och stark på hemvägen så jag vågade inget annat än att hoppa av och gå. Och då gick han lugnt och fint minsan! Knas häst.


Vi fick testa min stallvärds Barefoot sadel under ridturen! En bomlös dressyr modell som heter London. En sadel jag själv planerar att köpa! Så va kul att få känna lite på den innan. Jag tyckte den va skön att sitta i och den placerade mig i den bästa sits hitills av de sadlar jag testat. Det låg även riktigt fint på Lucky.


Tog med klickern och Lucky ut i en tom hage efter pysslandet. Va länge sedan vi klickade, men det satt fortfarande som en smäck! Han var lugn och uppmärksam och precis lagom pigg. Vi fick till några riktigt fina löslongerings volter. Nått han haft lite svårt att förstå mig på förut. Men i slutat av passet så verkade det sitta!

Vi avslutade passet med lite bus! Märker att han har en hel del överskotts energi han skulle behöva bli av med. Va dock lite lerigt så ett lite väl vilt bocksprång slutade med att han drattade på ändan! Trodde han skulle bli skrajj då men han bara skakade av sig det och fortsatte busa! Min duktiga kille!


Lerig kille efter klick & bus passet!

I morgon tänkte jag testa några bett på honom och se vad han föredrar. Tänkte köpa ett jag kan variera träningen med nu när jag tänker börja utbilda honom lite mer, Så kan vi varva med bett och bettlöst och sen gå tillbaka till rent bettlöst! Så vi bådra trivs bäst tror jag. Kan va skönt att ha bett dom dagar han blir lite väl pigg också knas killen min.




torsdag 15 november 2012

Promenad i mörkret


Idag tog jag och Lucky en första promenad ihop sedan flytten för att kika in omgivningarna. Vi hängde på oss en massa reflexer och traskade iväg. Och det gick superbra! Trodde han skulle bli lite nervös eller uppe i varv då vi inte varit ut på länge. Men han var helt lugn och lagom nyfiken på allt. Verkade bara vara roligt att få komma ut och se sig omkring! 
Vi gick längst med asfalts vägen för att få lite ljus från gatlyktorna, men det ska finnas riktigt fina skogsvägar runt om också, samt en sjö man kan rida på när isen lagt sig! Längtar efter att få pulsa ut i hög snö där!

En härlig sak är att man kan rida en bit bort till ett upplyst mortions spår. perfekt nu till vintermörkret eller vadå? Blir en precis lagom runda att rida dit, runt och tillbaka! Samt några fina backar att jogga uppför för träningens skull. 

I morgon får det bli antingen lite longering eller long reining. Kanske lite av båda! Får se vad gutten har lust med.

Här kommer lite bilder från nya stallet!





 


Då kör vi igen!

 

Nu slår portarna upp igen här på Equinemind!

Men denna gången blir det bara jag Ronja Jonsson som kommer att blogga om min vardag och träning med min varmblodskille Dortemo Lucky.

Bloggen har ju legat på is ett tag och det har hänt en hel del sen sist. Jag och Lucky flyttade ju somsagt i tidigare inlägg upp till min vän Hanna Rattfeldt i dom djupa skogarna i Bastvålen. Och vi hade en underbar och rolig sommar & höst där!

Men nu har vi flyttat igen. Nämligen till ett litet samhälle som heter Torsby av den enkla anledningen att jag ville flytta ihop med min pojkvän samt slippa pendla så mycket med en halvkass bil på dåliga vägar. Så nu står Lucky i ett jätte fint litet stall med tre fina boxar samt en stor lösdrift där hästarna mest går. Vi tar bara in dem i nödfall eller för att pyssla. Rätt härligt med ett upplyst stall nu i mörkret!

Vi har just flyttat men han verkar redan känna sig hemma där och blir mer och mer kompis med hästarna där för varje dag! Ett stort plus med flytten är våra ökade träningsmöjligheter! Vi har två ridhus i närheten samt tränare. Så nu hoppas jag få riktig fart på träningen för både honom och mig.

 Mina mål inför vintern!

  •  Bygga upp Luckys muskler
  • Komma igång med den akademiska ridningen
  • Bli bättre och komma igång på riktigt med long reining
  • Komma igång med mer klickerträning
Jag hoppas även att till våren eller sommaren kunna vara med i någon minde klubbtävling i dressyr! Mest som en kul grejj för att jag aldrig tävlat. Och tycker vi att det är roligt så kanske vi fortsätter. Det får Lucky avgöra!
Hoppas att ni orkar hänga med oss på detta nya försök här på equinemind och att det blir en spännande resa för oss framöver! 


lördag 12 maj 2012

Ängarna


Hej på er! Ja vi lever och mår riktigt bra både Lucky och jag. Men jag har haft problem med internet här uppe men nu fungerar det igen. DOCK extreeemt långsamt så bloggningen kommer bli lite svårt. Speciellt att ladda upp bilder. Men ska försöka så gott jag kan! Men kanske får hålla mig till bara en bild i varje inlägg.

Det har inte hänt extremt mycket sen sist. Vi har mest bara gått och vant in oss vid att bo häruppe i skogen. Varit ute och ridit med Hanna några gånger och det har gått bra. SUPERMYSIGA vägar överallt häruppe! Riktig trollskog. Och Lucky tycker det är superkul.

Idag har jag varit ute hos hästarna i cirka fyra timmar och mockat två boxar en lösdrift och två hagar! Rätt trött i armarna kan jag tala om. Normalt sett brukar jag och Hanna göra det tillsammans men hon är borta denna helg och det har inte blivit mockat i hagarna på några dar, så det var extremt mycket! Vi mockar varje dag i hagarna för att hålla det fräsht när dem är så små, Men snart är det dags att sätta upp större betes hagar! Kanske redan till veckan.

Till helgen är den akademiska ridkursen för Christoffer Dahlgren också som jag och Lucky ska vara med på. Är väldigt nervös men hoppas på en kul dag! Hanna ska med som fotfolk så får iaf sällskap.

Hoppas allt är bra med er!


(Jag och hästarna idag när en jobbarkompis kom förbi. Micko & citrin och Lucky & Rooster i bakgrunden!)


tisdag 1 maj 2012

Flytten!



Yes! Nu har jag och Lucky flyttat upp till ängarna hos Hanna! Lastningen och körningen dit gick jätte smidigt och bra. Lucky var väl inte jätte pepp att gå på transporten, men gud jag förstår honom! Usch för att åka i en sån där. Men efter några minuters övertalning så klev han på utan problem.

Urlastningen uppe hos Hanna gick också lugnt och smidigt till, Lucky var lugn men peppad. Han fann sig direkt i sitt nya hem! Och kan tala om att så nöjd som han ser ut nu har jag inte sett honom på länge! 

Visar lite bilder och berättar lite mer! 

Lucky möter Citrin, Micko & Rooster!


Hej hej!


Lucky fick gå ensam i padocken bredvid hagen första dagen. Men han var ändå riktigt nöjd!


Hihi min ''hingst''


Vi fixade iordning en lösdrift som man kan ''koppla ihop'' med padocken.


Så här ser det ut.


Lucky tvekade inte en sekund utan klev rätt in i lösdriften och tyckte det var SKITHÄFTIGT att kunna gå in och ut på egen hand! Haha han sprang in och ut flera gånger!


Min utsikt från mitt lilla hus! Kan se hästarna när jag äter frukost!


Trötta hästar dag 2


Då fick Lucky träffa Rooster på tu man hand! Blev kompisar direkt.


Travar kompisar!


Vi testade också att släppa ihop alla. Och det gick bra till en början! Men Lucky blev tyvärr lite väl hingstig och försökte betäcka stackars Citrin! Haha som egentligen var ganska villig. Hon blev störtkär i Lucky! Men ja vi fick sära på dem. Vill ju inte att han ska råka skada henne genom att hålla på och klättra på henne.


Ja så nu går Lucky ihop med Rooster och Citrin går med Micko. Dock är Rooster fortfarande lite tveksam mot Lucky efter ihopsläppet med allihop. Då Lucy blev lite väl bossig. men förhoppningsvis så lugnar det sig. Annars få kanske Lucky gå ensam i hagen bredvid dom andra vilken han nog skulle bli ganska nöjd med ändå han kan nosa på dem över staketet. Vi får se! 

Det blev massor med filmer och foton som kommer ut så småningom men tyvärr har jag inget eget internet i mitt hus, så kommer kanske bara kunna uppdatera några gånger i veckan. Men ska se om jag kansk fixa det så småningom! 

Och idag blir det förhoppningsvis en premiär ridtur ute i solen med Hanna! MYS!