tisdag 31 januari 2012

När hästen är söt igen.


Ja hehe det här med att planera saker i förväg är verkligen inget för mig. Jag känner att jag måste få göra det som faller mig och hästen in för stunden. Annars är det så lätt att jag faller för prestations ångesten och glömmer bort att ha roligt. Jag vill inte känna att jag MÅSTE göra det och det. Utan jag vill göra det för att vi vill och tycker det är roligt!

Dock kommer jag iaf hålla mig till stretchingen var tredje dag. Men övrig träning och sånt kommer jag inte försöka planera. För det blir bara att jag tappar motovationen helt istället.

Så idag bara myste jag och kliade på gutten ute i hagen och borstade lite på både honom och hag kompisen Roi.

Hehe hagen sluttar lite upp mot staketet på vissa delar av hagen.

''Men mamma vad gör du där uppe? Jag når ju inte!''



'' Når näääästan!''


Dagens lite roliga!


Haha! måste visa ett askul video klipp som det inte riktigt händer vad man tror kanske! Så jädra underbart random!





måndag 30 januari 2012

Bara för att...


Lucky var söt idag! Han stod långt nere i hagen när jag kom hem från jobbet. Men när jag hämtat skottkärran och gick mot hans utebox för att mocka så hade han sprungit upp för slänten för att kika på mig. Och där stod han hela halvtimmen jag var där haha. Även fast jag försvann in i stallet i kanske 10 minuter för att fixa vattenhinkarna, så stod han kvar och tittade efter mig när jag kom ut. Lite knasig men sötnöt som vanligt!

Han var nog ganska uttråkad min gutt och hoppades på att få göra nått kul. Men hade tyvärr inte tid att göra nått med honom idag då jag skulle åka iväg. Men i morgon ska jag se om jag hinner träna lite direkt efter jobbet! Då det faktiskt är ljust ute till minst fem iaf. Och då blir det förmodligen lite Långa Tyglar. Tänkte testa att göra det i hans läder grimma istället för sidepullet.

Vi får väl se hur det går!


När hästen är söt...







Positiv & Negativ förstärkning


Hej på er!

Idag så tänkte jag skriva lite om positiv & negativ förstärkning och vad det är för något. Eftersom det är något som jag jobbar mycket med!

Måste bara inleda med att jag inte har nått alls emot NH men det är bara ingenting för mig och Lucky. Men det fungerar ju absolut, och visst så plockar jag delar av det men utför det sedan på ett lite annorlunda sätt. 


Negativ förstärkning 

När du tar bort något som är ett obehag för hästen när den gör rätt.

(Google Bild)

NH är ett exempel på träning genom negativ förstärkning. Du lägger ett obehag på hästen ex genom ett lätt tryck på bogen för att hästen ska backa. Hästen backar inte och du trycker lite hårdare och hårdare tills hästen backar. Detta är absolut inte smärtsamt för hästen på något vis! Men det är ett ''obehag''. Och när hästen tillslut backar så försvinner trycket som belöning. 

Problemet med om man endast håller på med negativ förstärkning. Är att det faktiskt kan ta längre tid för hästen att förstå vad den egentligen fick belöning för! Då hästens största koncentration ligger på själva obehaget. Trycket eller skakandet i repet exempel. Och detta kan resultera i att när den väl backar och får beröm så hajjar den inte alls vad den egentligen gjorde. Då den var så fokuserad på att ''undkomma'' obehaget.

Även ridning är exempel negativ förstärkning. Och det är väldigt svårt att rida utan det. Ex du lägger tryck på hästen med skänkeln för att den ska flytta sig för den och när den gör det så lättar trycket. Nu säger jag inte att detta är fel! Abslout inte. 

Men för att bli en bra hästmänniska & ryttare så tycker jag att man ska bemästra och blanda både negativ & positiv förstärkning i sin träning. Man måste blanda det.

Postitiv förstärkning

Du lägger till något som hästen gillar

(Google bild)

Genom positiv förstärkning så fokuserar man nästan enbart på vad man vill att hästen ska göra. Vi bestraffar alltså inte hästen när den gör fel. Oönskade beteenden är oviktiga eftersom vi inte vill ha dem. Istället så lägger vi fokus på vad hästen gör bra och förstärker det så att de bra beteendena blir starkare. I och med det så får de dåliga beteendena en förmåga att dö ut eftersom de inte längre får något gehör. Hästen tjänar ingenting på dem.

Hästen ges den tid den behöver för att förstå vad det är vi vill att den ska göra. Givetvis så ger vi hästen ledtrådar  men är noga med att inte utsätta den för nått obehag, tvång eller press. Finessen är att bryta ner träningen i små små steg så att hästen alltid kommer lyckas med det du ber den om. Detta skapar lugna, trevliga och trygga hästar som får stort förtroende för människor eftersom de aldrig blir korrigerade eller tvingande till något. 

De tycker om att jobba eftersom det är lönsamt för dem! Dom blir kreativa och du får aldrig mer problem med motovation, drivkraften eller samarbetsviljan. 

Exempel på positiv förstärkning är klicker träning! Du ber hästen att lista ut ett problem och klickar för varje steg hästen kommer närmare det slutgiltiga målet. Och sakta ber om mer och mer tills hästen löst problemet helt och perfekt. Och hästen blir super stolt över att ha klarat av uppgiften ''helt själv'' Vi tvingar den aldrig utan bara visar den smått på rätt väg.

Vad får ni för tankar om det här?




söndag 29 januari 2012

Dominans & Ledarskap



Ska man vara ''dominant'' och ledare över hästen hela tiden?


Jag personligen tycker inte det. Den traditionella hästhanteringen samt NH går ju ut på att du ska visa vem som bestämmer. Vem som är ledare, vem som är dominant. Självklart väldigt olika från individ till individ. Men jag har en lite annorlunda synpunkt på detta.


Jag och Lucky till exempel, vi delar på ledarskapet i olika situationer. Är han självsäker och orädd så får han leda. Utan att han för den delen drar i mig, ignorerar mig eller blir ''dominant''. Vill jag ta över ledarskapet så får jag göra det utan att han protesterar. Och känner han sig osäker på något så får jag ta över ansvaret och leda honom igenom det. Men han vet hela tiden att vi är partners och inte ''slav och slavdrivare'', utan att jag har koll på läget om det behövs och tycker han att han behöver ta hand om mig en stund och visa vägen så FÅR han det. Om det kan ske säkert förstås. Och han blir aldrig dum eller ''dominant'' utan detta stärker bara hans självförtroende.



Nya studier visar faktiskt att det inte finns ett ledar sto eller hingst i en flock. Och det behöver heller inte vara dom äldredjuren som är ledare. Utan olika hästar leder i olika situationer. En häst är duktig på att hitta mat, då följer dom andra hästarna den hästen när det är tid för det. En annan är bra på att hitta vatten osv.



Dom hästar som blir bråkiga och ''dumma'' Och vi inte kan förstå varför dom beter sig på det viset när dom varit så snälla innan. Kan det då inte vara så att dessa hästar tröttnat på att bara bli tvingade att göra saker som VI människor vill hela tiden och att vi aldrig lyssnar på vad DOM vill ibland?



( Här er ett exempel på hur våra promenader ser ut. Här är Lucky osäker på något. Exempelvis en vägtrumma, vattenpöl eller isfläck. Då smyger han sig in bakom mig och låter mig leda honom förbi det svåra eller läskiga. )


( Här är Lucky istället självsäker och trygg och då går han gärna bredvid mig eller nått steg framför och får då leda mig en stund. UTAN att han drar i grimskaftet eller blir ''dominant'' Repet slackar alltid emellan oss. )


När jag marktränar Lucky så har jag honom helst inte i rep. Utan lös i boxen, i hagen eller i en padock (om det går) annars har jag alltid slackande rep. Så att han hela tiden har VALET att vara med mig eller gå därifrån om jag ber om för mycket. Och vill han gå ifrån mig så tvingar inte jag kvar honom genom att rycka i repet ett hämta honom utan då får han gå. Och antingen så kommer han tillbaka av sig själv efter någon minut, då behövde han bara tänka lite och bearbeta det vi nyss gjorde. Om han inte kommer tillbaka så kanske jag går fram och ''frågar'' honom igen om bara en liten del av övningen, men vill han verkligen inte då avslutar jag för dagen och provar igen dagen efter.





Nu säger jag självklart inte heller att man ska vara för snäll och mesig. Vissa hästar kan ju utnyttja det för att slippa undan arbete. Och då ska du självklart visa att du inte tolererar sånt beteende. Ibland måste man bli bestämd och sätta ner foten, men inte hela tiden. Man måste lära sig att se skillnaden. 



Men vill hästen exempelvis inte göra den där öppnan på ridbanan. Ja istället för att sitta och tjata och tvinga hästen genom bråk. Prova att göra något som hästen tycker är kul en stund, ta en snabb runda i skogen kanske och testa göra öppnan där? , en annan lättare övning, eller bara be den att försöka göra en liten del av öppnan, exempel böja halsen lite och avsluta sen och prova igen nästa dag? Den ska ju inte få ''vinna'' över dig genom bråk. Men har den inte lust så varför ska vi sitta och tvinga den att göra något den finner lite svårt bara för att vi så gärna vill? Då får man tänka efter lite och fundera hur man kan underlätta övningen eller vart ''problemet'' sitter. Är hästen bara envis, har den en dålig dag eller ber du om för mycket?



Du har ju inte lust att göra precis allt varje dag? Så varför ska hästen vilja det? Dom är smartare än vi tror, och har mer känslor än vad vi tror.



Detta är en liten del av MIN personliga syn på det här med dominans och ledarskap och detta fungerar för mig och Lucky. Men självklart så är det inte alls säkert att just vårat sätt skulle fungera för ett annat ekipage. Vissa funkar NH riktigt bra för eller bara den klassiska hästhållningen.

Men genom att ''utöva'' denna typ av delat ledarskap så har jag fått en häst som sällan ifrågasätter det vi gör, som villigt att vara med mig och arbeta och försöka lösa de övningar jag ger honom och är pigg och glad. Och kommer ständigt med egna förfrågningar om vad vi ska göra.

Från en häst som i början var ''trälig'' stannade när jag red. Ifrågasatte ALLT, gjorde det jag bad om för att jag just bad om det. Men ville inte och såg ingen som helst mening med det eller nått kul. För att han har levt ett liv av ständig prestations ångest och krav. Och att aldrig ha fått säga vad han känner. Aldrig blivit förstådd.

Vad får ni för åsikter och tankar kring detta? 


Luckys egenheter Del 1


Idag så hann jag inte iväg till stallet nått för att träna. Hade fullt upp att leka hemma fru i lägenheten. Diska, tvätta & städa och lite annat duktigt & hurtigt!

Men då så tänkte jag istället starta en liten ''mini serie'' om Luckys små egenheter! Då dom har kommit att bli en del och det dyker ständigt upp nya med jämna mellanrum.

Så här kommer egenhet nr 1.

Lucky:
Klicker Narkomanen.

Yes! Lucky är en klicker knarkare. Han VILL inte sluta när vi väl satt igång haha. Då vägrar han låta mig fånga honom och han springer förtvivlat runt och gör olika klicker övningar! Försöker pussas, kramas och springer runt och lägger nosen på saker. Så då får man helt enkelt göra en klicker övning av att få sätta på honom grimman eller tränset så vi kan avsluta haha. Dock gillar jag bara detta då det är en stor bekräftelse för mig att han är nöjd och glad och gillar det vi gör!

( Lucky Klicker Narkoman)


lördag 28 januari 2012

Promenad


En nöjd och glad häst på promenad )

Ja idag blev det en promenad istället för träning hehe att göra ett schema verkar inte funka för mig alls. Men idag hade faktiskt varken jag eller Lucky någon lust med något annat. Så jag satte på hans ''fin'' grimma och tog en promenad istället. Och det blev en riktigt trevlig och mysig runda!

Blev så glad också när vi kom ut på ett ställe där det låg stenkross på vägen, alltså rätt stora vassa stenar som låg utrspritt och jag trodde då att Lucky skulle ömma som satan där och stapla sig fram. Men hästskrället traskade på utan att ens slå av på takten! Och jag såg tillochmed hur han trampade på några riktigt stora & ''vassa'' stenar rätt på med hans dåliga strålar fram som han ömmat med så länge, utan att visa någon som helst obehaglighet! Glad blev jag!

( Stenkross? Inga problem! )

Nordsvensken Ulster kommer för att säga hej! )

Och när vi gick förbi en gård där det går två bruksnordisar så kom valacken springande. Dom brukar aldrig annars bry sig om oss när vi går förbi, men idag ville han tydligen hälsa. Var så gulligt sen när vi kom tillbaka förbi dom så gnäggade dom åt varandra ett par gånger. Och nordisarna ropade väldigt energiskt medan Lucky typ spelade cool haha. Kunde verkligen höra deras ''samtal'' i huvudet.

Nordisarna: - TJAAAA!!
Lucky: - Hallåj.
NordisarnaVA GÖRU !?
Lucky: Äsch traskar lite. Ska väl dra hemåt nu.
Nordisarna: JAHA HEJJRÅ!

( Fina Ulster )

Blev glad också att Lucky lyssnade på mig här, då jag faktiskt lät honom sträcka fram näsan och få hälsa på Ulster. Var beredd på några skrik och karate sparkar från nån av dem. Då det inte var så länge sen min Lucky var hingst. Men han var så artig och snäll så! Hehe arabhingsten i honom dök upp igen. Men han lyssnade ändå på mig och följde med därifrån när jag bad honom och då ignorerade han Ulster som travade bredvid oss på andra sidan staketet helt och hållet!

Jag klicker tränade faktiskt lite när vi kom hem också. Försökte mig på en början till buga. Och han var lika duktig och snabblärd som alltid! Ska bli kul att se hur snabbt han lär sig detta. Blev lite bökigt bara då jag hade honom i grimskaft på stallbacken, hehe är ju van att ha honom lös. Så i morgon blir det nog klickerträning ute i ''padocken''

Lucky gav igen också för alla snabba avborstningar på kvällarna som det blivit den här veckan. Idag var han väldigt ''att bli ompysslad'' sugen så han lät mig borsta färdigt en gång. Sen slängde han sig ner och rullade sig UTAN att skaka av sig något. Och jag fick borsta igen, och då gör han det igen! Haha detta upprepade han 3 gånger. Sen var han nöjd.


Detta är verkligen en egenhet han lärt sig. Då om han bara rullar sig ''vanligt'' så skakar han alltid av sig efteråt. Men vill han att jag ska borsta mera så gör han så här! Och står sen och ser oskyldig ut. Sötnöt!

Juste! Ringde homeopaten idag och har beställt tid för man analys på gubben. Så ska lägga kuvertet med hans hårstrån i på lådan imorgon. Ska bli super spännande!


Sadelångest.


Har blivit erbjuden denna sadel väldigt billigt möjligtvis!

En PFIFF, spansk sadel. 

Helt galet fin! Dock så är det en bomsadel, jag vill ju helst ha en bomlös akademisk sadel till gubben. Så jag har lite ångest över det. Men jag ska ändå prova ut den här och verkar den passa så kommer jag nog köpa den och ha den medan jag sparar ihop till en ordentlig bomlös sadel. Tror det är bättre med en ordentlig bomsadel istället för en halvdan bomlös. 

(bild på när jag och gubben testade en kompis bomlösasadel en Chezz Iberico, dock klämde den på manken. Annars så är det en sådan här jag skulle vilja ha)

Ska iaf bli spännande att få testa Pfiff sadeln och se hur det funkar! 



Lever Barfota hästar dubbelt så länge?


Jag hittade en galet, sjukt intressant film. Där dom har forskat fram att barfota hästar ÄR friskare än skodda hästar, har lägre vilopuls än en skodd häst och dom verkar dessutom kunna leva dubbelt så länge!

Jag tror absolut på detta påstående. Då vi i barfota världen brukar säga att hästar har fem hjärtan. Ett i varje hov och sitt vanliga hjärta. Då hovarna sköter en stor del av blodcirkulationen i hästens kropp. Och som inte fungerar som den ska eller inte alls när hästen är skodd.

Vad tror ni? Skulle också vilja se en skodd häst ta sig fram på det underlag som visas i filmen! Och till er som tror att hästar ''sliter'' för mycket på sina hovar om dom inte är skodda. Hur ser hästarnas hovar i filmen ut? Dom borde väl inte ha någon hov kvar alls isåfall? Så där SKA en frisk sund hov se ut!




fredag 27 januari 2012

The week ends.


Puh äntligen är det helg!

Jag hann inte blogga och berätta hur det gick igår med promenaden och stretchingen. Men iaf så gick det jätte bra. Lucky blev inte det minsta förvånad eller irriterad över att vi tog en promenad istället för att gå till boxen direkt. Utan han knatade glatt och piggt på och vi gick en runda inne i samhället. Så härligt med gatlampor hehe. Och han tyckte det va riktigt roligt då det var ett tag sen vi senast gick inne i Lysvik. Han tycker ju det är så kul för det finns så mycket att titta och nosa på överallt haha.

Och när vi kom hem så stretchade jag bakbenen, och blev rätt förvånad över hur ''villig'' han var att göra det. Han stretade knappt emot nånting. Och sen masserade jag honom lite i nacken och gud vilka ljud han gör då haha. Står verkligen och stönar hästkraken, får väl hoppas att det är för att det är skönt.

(Mobilbild från promenaden igår kväll)

Idag var det ju tänkt enligt mitt ''schema'' att vi skulle gå en promenad i skogen. Men jag hade verkligen ingen lust alls. Och Lucky var inte heller direkt pigg på att göra något. Hade han frågat så hade jag nog gått en sväng, men han verkade föredra att bara gå och vila i hagen idag. Så jag bara borstade av honom lite och myste en stund.

Men jag fotade runt lite på gården och tänkte visa er hur vi har det! 


Luckys utebox! Slowfeedingnät till höger. Reflexerna på hinken har jag satt dit för att han inte ska fastna med manen/svansen i hantaget till hinken. Har hängt många tofsar av hår i den innan.


Bild på uteboxarna där Lucky och hans box & hagkompis står. Hagen dom går i nu är den på andra sidan vägen precis där bakom. 


Ingången till det ''vanliga'' stallet och sadelkammaren till höger. Höloftet upp för trappen.


Sadelkammaren hehe ganska fullt men mysigt!


Mina två korgar som jag har borstar och övriga saker i. Jag tycker det är mycket finare än en ryktpåse eller ryktlåda.


Inne i stallet, två fölboxar och en mindre box.


Lucky står och käkar av balen i hagen och är allmänt nöjd. Och står helt rakt med benen som tyder på noll smärta i strålarna! Härligt att se då han har varit lite öm i fötterna.

Ja det var lite bilder från gården! Och jag bor cirka 2 minuter bort hehe. Jag kan se gården om jag går upp på vägen utanför vår lägenhet. Ganska härligt! 






torsdag 26 januari 2012

Luckys Hovisar


Tänkte visa lite snabbt två bilder på Luckys hovar nu efter verkningen i Måndags! Och så här ser alltså en hästs barfota hovar ut när dem är verkade enligt vildhästmodellen.



Luckys Höger fram. Här syns tydligt att strålen är ''sjuk'' den är lite grötig och mittstrålfåran är väldigt djup. En hästs stråle eller trampdyna som jag föredrar att kalla det, vilket är precis vad det är, ska vara lika slät som din egen handflata. Men dessa strålar är på bättringsvägen! Fårorna har blivit grundare än dom var när han kom.


Luckys höger bak. Här är strålarna super fina! Men hästar brukar allmänt ha finare strålar bak då det är i princip omöjligt för dem att inte traktlanda med bakbenen. Vilket krävs för stråltryck - Rätt blod cirkulation - friska strålar!

Jag kan berätta mer om hovmekanism och strålar någon annan dag!




Planering


Ja idag är en riktig planerings dag! Jag känner inspiration till lite allt möjligt. Och faktiskt främst till min ''göra smycken'' hobby. Så idag har jag beställt hem massor med saker så jag kan börja göra smycken och starta upp min webbshop! Det kommer främst vara hästinspirerade smycken men också vad annat min fantasi kan forma fram. Länk till den sidan kommer så småningom när jag satt igång. Men ska bli spännande!

Jag har också tänkt ut en liten vecko planering med Lucky som jag kan göra just nu när jag fortfarande jobbar och det är mörkt och halkigt ute ännu, kommer sakta kunna lägga till mer ju ljusare och varamare det blir ute. Kommer dock nog inte hålla mig blint till den utan jag gillar att göra vad än faller oss in och vad vädret tillåter.


  • Måndag: Promenad 20 minuter - Stretching av bakbenen.
  • Tisdag: Vila- Pyssel
  • Onsdag: Pyssel - klicker träning i boxen
  • Torsdag: Promenad 20 minuter - Stretching av bakbenen
  • Fredag: Skogspromenad
  • Lördag: Långa Tyglar & Klicker träning ute - Hovvård
  • Söndag: Promenad/ ridtur - Stretching bakben 

Och alltså enligt schemat så är det promenad och stretching idag! Och det har jag planerat om han verkar villig att följa med ut. Hör av mig senare om hur det gick, då det blir första gången jag testar att stretcha honom!


onsdag 25 januari 2012

Granngården


Godkväll!

Idag har inte mycket spännade hänt. Jag har jobbat och sen bara gjort det alldagliga pysslet i stallet. Fast juste jag har varit på Granngården och köpt två 20-liters hinkar och tre smaksatta saltstenar också. Hinkarna ska jag ha vatten i hagen med då stora baljan bara fryser... Hehe imorse stod jag på isen i baljan och hoppade utan att den brast så den var ganska genom frusen.

Så då tänkte jag ta de två 20 literhinkarna istället och bära ut i hagen på morgonen. Sen byta ut vattnet på eftermiddagen när jag kommer hem från jobbet och så får dom ju vatten i boxen på kvällen. Slita får man göra för att sina djur ska ha det bra på vintern! Men jag tycker att vatten är väldigt viktigt. Så jag sliter gärna!

De smaksatta saltstenarna köpte jag mest bara för att han skulle få lite godis. De verkade innehålla lite nyttigheter iaf, men jag köper inte gärna foder eller så från Granngården... De inehåller oftast mer onyttigheter än nyttigheter. Men iaf så var de tre saltstenarna i smakerna Banan, Honung/Klöver & Mint. Och den var honung/klöver jag hängde in i boxen och han verkade gilla den.

Nu är jag bara rädd att han ska över äta av den då den är god hehe får se hur den ser ut i morgon!




tisdag 24 januari 2012

Manikyr



Godkväll käre blogg!

Mitt internet krånglade igår och jag hade en allmänt dålig dag. (stress overload) så jag varken hann eller orkade blogga. Men nu kan jag tala om vad som skett sen senast.

Kent Wiberg min hovvårdare kom hit igår kväll och gav Lucky lite manikyr! Och självklart så var det inte så illa ställt med hans hovar som jag hade fått för mig haha. Utan hans fötter fick faktiskt beröm. Dom var väldigt fint välbalanserade och i övrigt riktigt fina. Så nu ska jag verkligen hålla efter på egen hand ordentligt och inte låta pauserna mellan underhållet gå för länge hehe. Och ge honom en riktig strålröte behandling med silvervatten! (Kan skriva om silvervatten i ett annat inlägg)




(Bilder från verkningen)

Kent kände också igenom Lucky lite snabbt på de ställen jag misstänkt att han har problem med. Högerbak och nacken. Och det var som jag trodde, har han spänningar hela vägen ner i högerbakben, därav hans svansföring åt höger och att han inte gärna sträcker ut det benet när jag kratsar hovarna eller verkar. Och även i nacken finns det en spänning precis bakom öronen, förmodligen på grund av någon olycka.

Så nu ska han stretchas var tredje dag ungefär i förebyggande syfte. Så då ska jag ta en 20 minuters promenad på kvällen innan jag tar in honom så han blir ordentligt varm i kroppen. Och sen stretcha båda hans bakben på detta vis:

(Bild från Google)

Och till helgen ska jag ringa homeopaten och skicka in en man analys på Lucky så jag kan börja ge honom rätt vitaminer/ Mineraler. Sen nästa månad får Kent komma ut igen och göra en helkropps koll på gutten och se hur han känns då! Ska bli spännande!