måndag 30 januari 2012

Positiv & Negativ förstärkning


Hej på er!

Idag så tänkte jag skriva lite om positiv & negativ förstärkning och vad det är för något. Eftersom det är något som jag jobbar mycket med!

Måste bara inleda med att jag inte har nått alls emot NH men det är bara ingenting för mig och Lucky. Men det fungerar ju absolut, och visst så plockar jag delar av det men utför det sedan på ett lite annorlunda sätt. 


Negativ förstärkning 

När du tar bort något som är ett obehag för hästen när den gör rätt.

(Google Bild)

NH är ett exempel på träning genom negativ förstärkning. Du lägger ett obehag på hästen ex genom ett lätt tryck på bogen för att hästen ska backa. Hästen backar inte och du trycker lite hårdare och hårdare tills hästen backar. Detta är absolut inte smärtsamt för hästen på något vis! Men det är ett ''obehag''. Och när hästen tillslut backar så försvinner trycket som belöning. 

Problemet med om man endast håller på med negativ förstärkning. Är att det faktiskt kan ta längre tid för hästen att förstå vad den egentligen fick belöning för! Då hästens största koncentration ligger på själva obehaget. Trycket eller skakandet i repet exempel. Och detta kan resultera i att när den väl backar och får beröm så hajjar den inte alls vad den egentligen gjorde. Då den var så fokuserad på att ''undkomma'' obehaget.

Även ridning är exempel negativ förstärkning. Och det är väldigt svårt att rida utan det. Ex du lägger tryck på hästen med skänkeln för att den ska flytta sig för den och när den gör det så lättar trycket. Nu säger jag inte att detta är fel! Abslout inte. 

Men för att bli en bra hästmänniska & ryttare så tycker jag att man ska bemästra och blanda både negativ & positiv förstärkning i sin träning. Man måste blanda det.

Postitiv förstärkning

Du lägger till något som hästen gillar

(Google bild)

Genom positiv förstärkning så fokuserar man nästan enbart på vad man vill att hästen ska göra. Vi bestraffar alltså inte hästen när den gör fel. Oönskade beteenden är oviktiga eftersom vi inte vill ha dem. Istället så lägger vi fokus på vad hästen gör bra och förstärker det så att de bra beteendena blir starkare. I och med det så får de dåliga beteendena en förmåga att dö ut eftersom de inte längre får något gehör. Hästen tjänar ingenting på dem.

Hästen ges den tid den behöver för att förstå vad det är vi vill att den ska göra. Givetvis så ger vi hästen ledtrådar  men är noga med att inte utsätta den för nått obehag, tvång eller press. Finessen är att bryta ner träningen i små små steg så att hästen alltid kommer lyckas med det du ber den om. Detta skapar lugna, trevliga och trygga hästar som får stort förtroende för människor eftersom de aldrig blir korrigerade eller tvingande till något. 

De tycker om att jobba eftersom det är lönsamt för dem! Dom blir kreativa och du får aldrig mer problem med motovation, drivkraften eller samarbetsviljan. 

Exempel på positiv förstärkning är klicker träning! Du ber hästen att lista ut ett problem och klickar för varje steg hästen kommer närmare det slutgiltiga målet. Och sakta ber om mer och mer tills hästen löst problemet helt och perfekt. Och hästen blir super stolt över att ha klarat av uppgiften ''helt själv'' Vi tvingar den aldrig utan bara visar den smått på rätt väg.

Vad får ni för tankar om det här?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar