fredag 10 februari 2012

Varför barfota (filmklipp)


Det blev ingen träning idag tyvärr. Det blev fullt upp med annat. Men i morgon ska jag köra ett rejält klicker pass om gubben är sugen. Och på Söndag blir det ridlektion!

Men vill dela med mig av detta klipp där dom dissikerar en hov. Detta är jäkligt intressant eftersom hela veterinärmedicinen och traditionell hovvård är baserad på att hovbenet är fäst och hänger i lamellerna. Därför är också alla nuvarande diagnoser baserade utifrån detta och leder till utdömning. För man kan helt enkelt inte fästa tillbaka något som trillat ner. Hovbensrotation och hovbenssänkning är diagnoser som får din häst utdömd. Genom att visa hur hoven ser ut inuti förstår man att hovbenet inte alls hänger i lamellerna. Hovbenet sitter ihop med resten av skelettet via hovleden. Hovbenet står också på sulan och kan alltså inte sjunka någonstans. Det finns helt enkelt inget tomrum där.

Vad en hovbensrotation är egentligen är att hovbenet inte längre är parallellt med hovväggen. Detta för att lamellen är uttöjd och fylld av ärrvävnad. Det sker när en hov som bärs av hovväggen drabbas av laminitis (ex vid fång). Marktrycket trycker ifrån hovväggen från hovbenet när lamellerna inte längre orkar hålla fast den. Detta är någorlunda enkelt att fixa bara man avlastar hovväggen genom rätt typ av verkning tills lamellerna återhämtat sig och återigen orkar hålla ihop hovväggen.
Hovbenssänkning är måttet mellan kronrand och hovbenets övre kant. Man mäter det förhållandet med röntgen. Hovbenet har fortfarande samma mått mot sulan och har alltså inte sjunkit, eftersom den inte kan sjunka någonstans. Däremot har hovväggen skjutits uppåt och tryckt mot kronranden och gjort hoven högre. Detta kan också åtgärdas genom att avlasta hovväggen som burit hästens vikt.
Låt ingen häst i Sverige dö av dessa två onödiga och lätt åtgärdade diagnoser igen. Ge din häst en sista chans.


Varnar för känsliga bilder i filmklippet då det är en kadaver hov dom plockar isär! men hoppas på att ni orkar se det och lära er något riktigt viktigt.

Untitled from Emmi Sankala on Vimeo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar