tisdag 21 februari 2012

Varför Lösdrift?

(Bild från google)

Varför bör hästar gå på lösdrift?

När jag tänker på denna fråga är det en ren självklarhet för mig. Jag förstår faktiskt inte meningen med stall och box. Utan jag tror att det bara är vi människor som vill att hästen ska ha det lika ''mysigt'' som vi.

Men hästar fungerar ju inte riktigt så. Hästen är ett stäppdjur som ska kunna röra sig över stora ytor och vandra flera kilometer om dagen. Det finns alltså inget naturligt för en häst att stå inne i en liten låda på 3x3 meter i mer än halva dygnet. Inget.
(Alternativ lösdrift från Coverstore! detta är något som jag kommer ha i framtiden om det inte finns något redo att byggas om på en framtida egen gård!)


Självklart så behöver hästen skydd. Den kan ju inte bara stå ute dygnet runt i det klimatet vi har här i norden. Och därmed är lösningen alltså lösdrift. Ett större vindskydd med 3 - 4 väggar och tak är optimalt där den kan lägga sig och vila & sova på ett torrt underlag som är skyddat från väder och vind. Men ändå kunna gå ut när den vill.

Många säger att deras hästar älskar att komma in i sina boxar. Och ja visst är det så. För stunden. För vad finns i boxen? Jo god mat såklart. Och när det är dåligt väder ute så erbjuder ju boxen en tillfällig vila ifrån det. Men vad många inte vet är att hästen gärna vill ut igen efter bara någon timme. 

Vad vi också inte ska glömma är att hästen är ett vanedjur. Dom vänjer sig och anpassar sig efter våra rutiner. Men det betyder inte att vi inte absolut inte kan ändra dem! Visst kan dem bli förvirrade i början när något plötsligt ändrar sig. men dom finner sig oftast väldigt snabbt och anpassar sig efter den nya miljön och rutinerna. Därmed så finns det inte en enda häst därute som skulle bli olycklig om man berövade dem deras box. Så länge deras grund behov är tillgodo. Mat, rörelse vindskydd.


För att lösdriften ska fungera optimalt i alla årstider så bör hästen också alltid ha fri tillgång till grovfoder. Men ska skriva om det i ett annat inlägg! Hur man får det att fungera utan att få en fet häst av det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar